Amputee Football Team

Author: David Lacina, published: 02. 05. 2008. All text and photographs are protected by copyright and reproduction is prohibited without the prior consent of the author.

Fighting For Ball, Amputee Football Team, Sierra LeoneDen 6.januar 1999 gikk soldater fra Revolutionary United Front (RUF) inn i Sierra Leones hovedstad Freetown. Rebeller fra RUF hadde lenge holdt diamantgruver sørøst i Sierra Leone under kontroll, og pengene fra salg av mineraler var blitt brukt til å kjøpe mer våpen. De fleste av soldatene som inntok Freetown denne januardagen var barn på mellom seks og tolv år, og ruset på kokain og marihuana startet de en voldsom massakre. I løpet av seks dager drepte de 7.000 mennesker og brant 5.000 hus.

Flere bilder fra Sierra Leone

Watching Amputee Football Game, Amputee Football Team, Sierra Leone

Rebellene moret seg med å fange små barn og hugge av dem et ben eller en hånd. Ofrene for disse grusomme handlingene var ofte ikke yngre enn soldatene selv. Med ondsinnede glis hadde de spurt om ofrene ville miste et øre eller venstre ben, og barna hadde stått foran "huggestabben" og bedt gråtende: "Venstre! Vær så snill!". "Se på ham! Venstre!", hadde rebellene flirt tilbake. Ikke alle var så "heldige" at de fikk velge hvilket ben de ville amputere.

Syv år etter borgerkrigen i Sierra Leone kommer jeg til hovedstaden. Menneskene her ser ut som om de har glemt den terroren de gjennomlevde for bare noen år siden. De er fulle av håp om at bedre tider skal komme. Jeg besøker Amputee Football Team, hvor de fleste av spillerne mistet et ben i løpet av de seks blodige dagene i januar -99. En gang i uka møtes de på en av Freetowns vakreste strender for å trene. Terrenget er langt fra optimalt, og de bruker gamle mål som må ha stått der på stranden i årevis. Men det gjør ikke noe for spillerne. Med full konsentrasjon følger de ordrene fra treneren.

"Litt mer kraft når du skyter!", roper han etter en av spillerne som prøver et skudd mot mål. Han har tre baller liggende klar, og jeg blir overrasket over å se hvor presist han behandler ballen til tross for krykkene han er avhengige av.

Amputee Football Team Praying, Amputee Football Team, Sierra Leone

Det tar ikke lang tid før sola står høyt på himmelen, temperaturen stiger opp mot 30 grader og dråper av svette triller nedover spillernes ansikter. De fortsetter treningen med samme intensitet og glede. Borgerkrigen i Sierra Leone er over, og det er lett å se at disse unge mennene virkelig liker det de holder på med. Sammen er de Afrikas beste Amputee Football Team.